bröllop

Smekmånad

Efter bröllopet kan det vara mysigt att åka iväg på en bröllopsresa tillsammans för att fira och för att slappna av. Oftast så har ett bröllop föregåtts av månader av planering, stress och förberedelser. Därför kan det vara skönt att åka iväg ett tag för att riktigt koppla av när allt är över. Förr i tiden så åkte brudparet oftast iväg direkt från bröllopsfesten och var borta en månad. Anledningen till att resan varade en hel månad var för att det var tänkt att bruden skulle hinna bli gravid under tiden. Därav kommer namnet smekmånad. Idag är det inte så vanligt att man åker iväg en hel månad. Vanligare är nog en eller två veckor. Många brudpar åker iväg bara över en weekend och andra brudpar väljer att stanna hemma helt och hållet.


En del väljer också att skjuta på resan och ta den senare fram istället för att ta den direkt efter bröllopet. Det kan vara smart dels ur ekonomisk synpunkt, ett bröllop kostar ju en del, och dels så kan det vara bättre säsong för en resa senare, det beror ju på under vilken årstid man gift sig. Att åka på bröllopsresa direkt efter bröllopet kan däremot vara ett roligt sätt att förlänga bröllopet. Efter månader av förberedelser kanske det annars lätt känns lite snopet att det så snabbt är över. En bröllopsresa kan göra så att den romantiska stämningen varar lite längre.


En smekmånad eller bröllopsresa behöver alltså inte vara en hel månad. Den behöver heller inte gå till något exotiskt ställe. Det är fullt tillräckligt att åka till någon romantisk plats i Europa eller rentav hemma i Sverige. Man kan åka på kryssning, hyra en stuga i fjällen eller bara ta in på hotell några dagar i hemstaden. Det är dock bra att vara ute i god tid för att planera och boka resan. Det kan vara en god idé att redan vid bokningen berätta för researrangören eller hotellpersonalen att det handlar om en smekmånad. Då brukar de anstränga sig lite extra. Kanske kan ni få bröllopssviten på hotellet, en flaska champagne och en fruktkorg upp till rummet eller frukost på sängen första morgonen. Tänk på att boka resan i det efternamn ni kommer att heta som gifta. Även passet ska vara i rätt namn, annars kan det bli dyra avgifter.


När ni planerar er smekmånad så bör ni utgå från er själva. Bry er inte om hur en bröllopsresa ”ska vara”, utgå istället från er personlighet och era intressen. Åk till ett ställe där ingen av er har varit tidigare, men dit ni båda har drömt om. Förverkliga era drömmar. Åk skidor, ta dykarcertifikat, gå hand i hand på romantiska kullerstensgator, åk till medeltidsveckan i Visby eller ligg sida vid sida och sola på en varm strand. Huvudsaken att ni njuter av att ni numera är man och hustru.

Boka smekmånad